Naš najlepši smeštaj za Vaš najlepši odmor...
e-mail rezervacija
Ime:
E-mail:
Komentar:

-----------------------------------------------------

 

Od Kaludjerskih bara do:

 

 - Bajina Bašta - 16 km;

 

- Mitrovac - 24 km;

 

 – Sokolina - 8km;

 

 - Manastirski konaci - 2.5 km;

 

- Hajducka cesma - 3 km;

 

- Mokra gora - 16 km;

 

- Predov Krst - 50 km;

 

- Solotuša (crkva) - 8 km;

 

- Manastir Raca - 21 km;

 

– Perucac - 31 km;

 

- Zlatobor  - 34 km;

 

- Beograd - 190 km;

 

-----------------------------------------------------

 

 Karta - Kaludjerske Bare

 Karta - Putni pravci

 Karta - Nacionalni park Tara


Izleti na Tari, Drini...

Vidikovci na Tari 
Ergela konja

Etno Selo
Brana i jezerce JarevacJezera u Zaovinama
Manastir Raca iz XIII veka Kanjon drine i jezero Perucac
Mokra Gora


Vidikovci – Crnjeskovo, Bilješka stena, Banjska stena...


Kada ste na Tari nikako ne treba propustit vidikovce. Predivan pogled i ocuvana priroda ucinice da vam ipresivan prizor ostane duboko u secanju.

Vidikovac Crnjeskovo je na Kaludjerskim Barama, u vlizini naše kuce. Lep pogled na panoramu Bajine Bašte i prelepe pejsaže ove planine ostavice Vas bez daha.

Banjska stena se nalazi na Mitrovcu . 

Put do nje je adekvatno obeležen a na samom vidikovcu postoje klupe i sigurnosna ograda.

Odavde  se pruža lep pogled na kanjon Drine i jezero Perucac.

Vidikovac Bilješka stena je od  Predovog krsta oko 6km, na 1225m nadmorske visine. U blizini se nalazi mala koliba, koju je sagradila filmska ekipa za potrebe snimanja Lalicevog filma - "Ptice koje nikad ne polete", koja se može slobodno koristiti.

Nekoliko stolova i klupa na otvorenom omogucavaju odmor dok se uživa u pogledu. Na ovoj lokaciji može se videti i Panciceva omorika (relikt i endemit Balkanskog poluostrva).

 

Ergela konja

 

Na manastirskom posedu, u blizini manastira Sabor srpskih svetitelja nalazi se ergela konja nacionalnog parka „Tara“. U njoj se može izvršti obuka  i iznajmiti konji za rekreativno jahanje. Ovde možete iskoristiti i jedinstvenu priliku da Taru obidjete i na konjima.

Ergela trenutno ima 14 grla (od kojih su 4 ždrebeta) raznih rasa( punokrvna engleska, polu-arabere, bosansko-brdske) za potrebe sportskog i rekreativnog jahanja.

 

Etno selo - brvnare sa Tare

 

Na Tari je izgradjeno etno naselje koji predstavlja svojevrstan muzej pod otvorenim nebom. Naselje je postavljeno na Kaludjerskim barama i nacinjeno je od koliba koje su prikupljene po tarskim i bajinobaštanskim selima. Pored koliba za stanovanje prikupljene su i sve pomocne zgrade koje je jedno domacinstvo nekada moralo da ima. Etno selo se nalazi sa leve strane puta  od Kaludjerskih Bara ka Belom Boru.

 

Brana i jezerce "Jarevac"

 

Brana i jezerce "Jarevac" se nalaze u Šljivovici, ispod hotela "Šljivovica" i put do njega je adekvatno obeležen od strane Nacionalnog Parka "Tara".

Jezerce je lepo uredjeno i idealno je mesto za piknik i odmor u prirodi.

 

Jezera u Zaovinama

 

Izgradnjom brane Lazici, na reci Beli Rzav formirano je jezero koje se zvezdasto razliva u najnižim delovima sela Zaovine. Brana je visoka 130m a najveca dubina jezera je 80 m.

Manje jezero Spajici - nalazi se u mestu Đurici - ispod velikog jezera - prvo skretanje pre brane Lazici na putu Mitrovac - Zaovine.

Pored jezera se nalazi i mesto gde je Josif Pancic prvi put ugledao Omoruiku.

Zaovine su idealno mesto za sportove na vodi, pecanje, orijentaciju, ishranu u prirodi...

 

Poseta manastiru Raca

 

Ovo velelepno zdanje skriveno medju brdima sela Race na istoimenoj recici, koje odiše lepotom arhitekture i nosi u sebi vekove srpske istorije definitivno zaslužuje da se nadje na vašem spisku za posetu. Ovaj manastir je  zadužbina kralja Dragutina Nemanjica i datira iz 13. veka. Od vrednijih eksponata u manastiru i riznici danas možete videti : deo moštiju sv.Teokstita (kralja Dragutina), predmete legendarnog igumana Hadži Melentija Stefanovica :ustanicku zastavu iz 1807.god, vojvodsku kasu, oružje i zlatan krst s lancem koji je Hadži Melentije dobio od ruskog cara...

Prema kategorizaciji spomenika kulture manastir Raca je kategorisan kao ’’kulturno dobro od velikog znacaja’’, a prostor oko manastira je od Zavoda za zaštitu prirode Srbije za ’’zašticenu okolinu nepokretnog kulturnog dobra’’.

Kod manastira se nalazi i manja ergela konja Nacionalnog parka "Tara".

Za ljubitelje pešacenja kroz prirodu,  preporucujemo šetnju do Ladjevca, izvora lekovite vode. Od manastira Race do izvora istoimene reke proteže se uredjena pešacka staza koja prati recni tok. Duž staze postoji više namenskih napravljenih odmarališta pogodih za piknik.

 

Kanjon Drine i jezero Perucac

 

Kanjon Drine, najviše poznat po drevnom splavarenju, kroz strme i mracne litice Tare i Sušice, niz valovite i hucne slapove Drine. Danas kanjon Drine više predstavlja izuzetan doživljaj za turiste u šetnji brodom od Perucca.

Kanjon Drine je manje poznat javnosti po naucnim prirodnjackim znamenitostima koje pretstavljaju prirodnjacki fenomen biljnog i životinjskog sveta, jedinstven u Svetu.

Perucac je turisticko naselje na desnoj obali reke Drine i udaljeno od Bajine Bašta 13 km. Najpoznatije je po HE Bajina Bašta i jezeru koje je tu napravljeno zarad ove hidroelektrane. 

Na jezeru je lepo uredjena plaža sa bazenima za decu, tuševima, kabinama za presvlacenje i prelepim restoranom. Izuzev kupanja, gosti mogu da pecaju, voze se brodom, iznajme kanu ili pedalinu, spuštaju se camcima Drinom.

Tu je i reka Vrelo,  verovatno najkraca reka u svetu. Duga je ravno 365 metara, pa mnogi kažu da je reka Vrelo, bistra kao oko, duga - godinu dana. Ova reka koja se posle kraceg toka i predivnog vodopada uliva u Drinu, ima sve što imaju i one mnogo vece svetske reke - veliki, mocni izvor iz koga kulja belicasta voda, jedan ribnjak na desnoj obali, vodenicu na levoj, jednu levu pritoku u vidu bistrog potocica, naselje na levoj obali, dva mosta…

 

Mokra Gora - Šarganska osmica i Drvengrad

 

Šarganska osmica - Prelep prirodni ambijent obnovljene trase ove istorijske železnice uskog koloseka, kao i obnovljeni objekti uz prugu proculi su se širom sveta. Pruga uzanog koloseka, gradjena je izmedju 1921-1925 godine. Povezivala je Beograd sa Sarajevom i Dubrovnikom. Na svojoj trasi ima 22 tunela, desetak mostova i vijadukata. Prva parnjaca ovom prugom prošla je 1925. godine, a poslednji "Ćira" 28. februara 1974. godine. Šarganska osmica je prva muzejska pruga kod nas koja je obnovljena iskljucivo kao turisticka atrakcija. Na njoj saobracaju parne i dizel lokomotive.

Kada ste u Mokroj Gori obavezno treba svratiti i u "Drvengrad", cuveno etno selo Emira Kusturice.

pogledajte još...
 

Vidikovac Banjska stena

 

Vidikovac

 

Tara zimi

 

Ergela konja

 

Ergela konja

 

Etno selo

 

Jezerce Jarevac

 

Jezero Zaovine

 

Malo jezero u Zaovinama

 

Manastir Raca

 

Jezero Perucac

 

Plaža Perucac

 

Šarganska osmica

 

Mecavnik

© www.milosevkonaktara.com; Milošev konak 2009.