Naš najlepši smeštaj za Vaš najlepši odmor...
e-mail rezervacija
Ime:
E-mail:
Komentar:

 Karta - Kaludjerske Bare

 Karta - Putni pravci

 Karta - Nacionalni park Tara

Planina Tara

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida i zauzima  površinu od 183 km2. Dužina Tare je je 50 km, a širina 22 km i ima prosecnu nadmorsku visinu od 1200 m. Najviši vrh je Kozji rid sa 1591 m. Pripada grupi podrinjskih planina a briga o najlepšoj planini Zapadne Srbije 1981 god. poverena je Javnom preduzecu Nacionalni park Tara. On pokriva površinu od 19200 hektara.

Turisticki razvijene oblasti na Tari su: Kaludjerske Bare, Mitrovac, Zaovine, šljivovica i Predov krst.

 

Kaludjerske bare su udaljene od Bajine Bašte 16 kilometara. To je jugistocni deo Tare kao i najpoznatiji turisticki centar. Na krecnjackoj podlozi rastu prelepe šume crnog, belog bora, jele, smrce… Kaludjerske bare su u turistickom smislu možda najlepši deo Tare i nalaze na nadmorskoj visini od 1059 m.

 

Otvoreni sportski tereni, šetno-biciklisticke staze, obilje prirode, ski-staze, kvalitetni restorani, urodjeno gostoprimstvo ljudi, sve to ce uciniti da Taru doživite na najlepši moguci nacin. Ovde je i raskrsnica puteva prema Bajinoj Bašti, Mitrovcu, Kremnima, Mokroj Gori ...

 

Ako vodite zdrav i aktivan život, ako želite aktivan odmor u prirodi, Kaludjerske Bare su pravo mesto za Vas. 

Ovde možete kupiti suvenire i lokalne proizvode kao što su kajmak, sir, pršuta, med, domaca rakija...

 

U šumama Tare postoji više od 251 vrste gljiva, od kojih su samo 3 otrovne.

Ribolov na vodama kojima gazduje NP Tara predstavlja pravo uživanje. Ove vodotokove nastanjuje oko 40 vrsta riba (mladica, lipljan, som, šaran, mrena.jez…).

 

Na Tari je obeleženo 18 planinarskih staza sa ukupnom dužinom od 120km. Za korišcenje ovih staza preporucuje se korišcenje planinarskih mapa do kojih se može doci na informativnim punktovima u Parku.

Projektom TAROCIKL definisano je 27 biciklistickih staza dužine oko 420km i otvorena vrata novoj vrsti turizma, bez štetnih posledica.

 

Lov u Nacionalnom parku je dobro organizovan a u  šumama Tare ima oko 40 medveda, 300 divokoza, 320 srna i oko 40 divljih svinja. Dozvolu za lov, vodice i transport divljaci na druga podrucja, odobrava Služba za zaštitu i unapredjenje lova i ribolova JP Nacionalni park Tara.

 

Podrucje NP Tara obiluje arheološkim nalazištima koja datiraju od neolita do srednjeg veka. Poznate su neke nekropole - stecci u Peruccu, ostatci srednjevekovnog utvrdjenja Solotnik i manastir Raca, zadužbina kralja Dragutina Nemanjica iz 13-og  veka.

 

Od 53 vrste sisara koliko ih je zabeleženo na Tari, najatraktivniji su mrki medved, divokoze koje na Tari žive i na 290mnv. Prisutno je 135 vrsta ptica a posebno se isticu i najugroženije  vrste poput orlova, sokolova i drugih cistaca prirode.

 
pogledajte još...
slike Tare
 

 

 

 

 

 

 

© www.milosevkonaktara.com; Milošev konak 2009.